5+1 legfontosabb teendő online pénztárgéppel kapcsolatban

1. Az értékesítésről mindig bizonylatot kell kiállítani
2. Minden más pénzmozgásról is bizonylatot kell kiállítani
3. A pénztárgép AP számát jól látható helyre ki kell írni
4. A pénztárgépnaplónak mindig a helyszínen kell lennie
5. Az adatkapcsolat fenntartásáról gondoskodni kell
+1. Az éves felülvizsgálat elvégeztetése kötelező

Tovább olvasom

Ne költsön feleslegesen pénztárgépre, béreljen számlázó programot! Pénztárgép helyettesítésére kiválóan alkalmas a KiMo-Soft számlázó!

A 36/2016. (IX. 27.) NGM rendelettel módosított 9/2016. (III.25.) NGM rendelet értelmében 2017.01.01-től a pénztárgép használatra kötelezettek köre jelentősen kibővül. A jogszabályok lehetővé teszik, hogy ha egy vállalkozó/vállalkozás ügyfeleinek minden szolgáltatásról illetve áruértékesítésről számlát állít ki, akkor nem kell pénztárgépet használnia!

Nem kell megvennie a szoftvert sem – félévente fizetett bérleti díj megfizetése ellenében üzemeltetheti, mely kevesebb mint a pénztárgép üzemeltetési költsége!

A pénztárgép teljes mértékben nélkülözhető, ha Ön minden egyes eladásról számlát állít ki a vevő részére. Ez az állítás tevékenységtől függetlenül mindenkire vonatkozik. A számla kiállításával tehát elkerülhető a nyugta kiállítása és mivel nem kell nyugtát adnia, így online pénztárgépet sem kell használnia.

A fenti elmélet tökéletesen megállja a helyét és 100%-ig legális, a NAV által is elfogadott megoldás, hiszen, ha minden eladásról számlát állít ki, azzal semmilyen szabályt nem sérthet, nem csal.

Így kell a KiMo számlázó programot bejelenteni a NAV-nak

Itt a menete, hogy a KiMo-Soft számlázó programot hogyan kell bejelenteni a NAV-nak:

Külön átmeneti szabály vonatkozik a 2014. október 1. előtt beszerzett, de ezt követően még használatban levő számlázó programokra is, valamint a saját fejlesztésű programokra, illetve igénybevett online számlázó programokra, amelyek adatait 2014. november 15-éig kell az adózónak bejelenteni.

A SZÁMLÁZÓ nyomtatvány önmagában egyszerűnek mondható. A Főlapon a kötelezett adatait és aláírását, vagy meghatalmazását, ellenjegyzését kell megadni, a számlázó program és/vagy online számlázó rendszer kitöltött blokkjainak, lapjainak számát a program automatikusan számolja. A tartalmi kitöltést szolgáló SZÁMLÁZÓ-01 pedig 2 részből áll: az egyik a számlázó programra, míg a másik az online számlázási rendszerekre vonatkozik, mindegyiken belül külön blokk tartalmazza a használatba vétel és a használatból való kivonás bejelentését. Ezen kívül külön kód szolgál a saját fejlesztés jelzésére.

Tovább olvasom

Itt van a sorvezető a számlázó programok bejelentéséhez

“Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló
adózóna: 2014.09.11., 06:24 Frissítve: 2014.09.10., 17:22”

Mit vár az adózóktól számlázási programjukkal, online számlázási rendszerükkel kapcsolatban a NAV? Részletes útmutatót adunk az adóhatóság minap közölt nyomtatvány-tervezete alapján.

Tovább olvasom

Tájékoztató a 2014. július 1-től a jövedéki szabályozásban alkalmazott vámtarifaszámoknak megfelelő KN-kódokról

A jövedéki szabályozás 2014. július 1-től a 2003. évi CXXVII. törvény a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól (továbbiakban: Jöt.) 7.§ 9. pontjában meghatározott, rögzített időállapotú mellett a Jöt. 7.§ 9/A. pontjában meghatározott, ún. „mindenkor hatályos Kombinált Nómenklatúra” szerint megállapított áruazonosító számokat (továbbiakban: KN-kód) is alkalmazza.

Tovább olvasom

A számlán fel kell-e tüntetni a VTSZ, SZJ vagy TESZOR számot?

Az APEH (NAV) állásfoglalása szerint általánosságban elmondható, hogy nem kell szerepeltetni a bizonylaton a nyújtott szolgáltatás statisztikai besorolási számát, vagy az értékesített termék vámtarifaszámát. A számla kibocsátója, azonban saját döntése alapján továbbra is szerepeltetheti ezeket az azonosítókat a számlán.

A NAV (APEH) egyértelmű állásfoglalása szerint a vtsz (vámtarifaszám), illetve szj (szolgáltatási jegyzék szám) számokat a számlákon már nem kell feltüntetni, de a teszor (tevékenységek és szolgáltatások országos jegyzéke) számokat sem kötelező. Tudni kell, hogy a vtsz és szj már megszűnt, ezek hatályon kívül lettek helyezve, azonban a számla kötelező adattartalmára vonatkozó jogszabály még erre hivatkozik. Bizonyos speciális jogszabályok a teáor feltüntetését írhatják elő. Mivel a törvényi megfogalmazás nem egyértelmű és néhol ellentmondó, ezért számlázó programunk lehetőséget biztosít ezen adatok feltüntetésére, de nem kötelező azt megadni.

Tovább olvasom